Susținerea unor sesiuni de informare cu privire la problematica abandonului școlar, prevenirea fenomenului de violență și a bullying-ului, consumul de substanțe interzise și traficul de persoane.
Conform Ordinului nr. 4343/2020 privind aprobarea Normelor metodologice privind violența psihologică - bullying și Ordinului nr. 6.235 din 6 septembrie 2023 pentru aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate în mediul școlar și al suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar, D.G.A.S.P.C. trebuie să fie sesizată de către unitatea de învățământ cu privire la toate situațiile de violență identificate în școală.
Având în vedere acest fapt, D.G.A.S.P.C. Prahova a derulat, pe tot parcursul anului 2024, în școli din județ activități tematice de conștientizare și informare referitoare la problematica violenței și prevenirii bullying-ului, abuzului, neglijării, maltratării, traficului de persoane și consumului de substanțe interzise. Prin implicarea tuturor factorilor responsabili, s-a urmărit schimbarea atitudinii generale pentru crearea unui cadru optim de dezvoltare și educare a copiilor.
Unitățile școlare implicate în aceste activități tematice în anul 2024 au fost:
Grădinița „Clopoțica” Urlați
Grădinița cu Program Prelungit nr. 47 Ploiești
Școala Gimnazială „Sf. Vineri” Ploiești
Școala Gimnazială „N. Iorga” Ploiești
Școala Gimnazială „George Emil Palade” Ploiești
Școala Gimnazială „H.M. Berthelot” Ploiești
Școala Gimnazială „N. Bălcescu” Ploiești
Școala Gimnazială „M. Eminescu” Ploiești
Școala Gimnazială „Sf. Vasile” Ploiești
Școala Gimnazială „Sfinții Împărați” Balta Doamnei
Școala Gimnazială Brazi
Școala Gimnazială Cioranii de Sus
Școala Gimnazială Filipeștii de Târg
Școala Gimnazială „Angels” Păulești
Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” Potigrafu
Colegiul Național „N. Grigorescu” Câmpina
Liceul Tehnologic „C. Cantacuzino” Băicoi
Liceul Tehnologic Mecanic Câmpina
Liceul Tehnologic „C. Istrati” Câmpina
Liceul Tehnologic „Prof. Ilie Gavrilă” Cioranii de Jos
Școala Profesională Bălțești
În anul 2024, D.G.A.S.P.C. Prahova a înregistrat un număr de 67 de sesizări din partea unităților de învățământ preuniversitar, referitoare la absenteismul sau abandonul școlar al elevilor. În urma acestor sesizări, specialiștii instituției au demarat procedurile de evaluare a situațiilor prezentate, iar în urma evaluărilor s-a dispus includerea minorilor în programe de consiliere psihologică pentru identificarea cauzelor abandonului și găsirea unor soluții optime, inclusiv reintegrarea elevilor în procesul educativ.
D.G.A.S.P.C. Prahova a înregistrat, în anul 2024, ca urmare a apelurilor primite pe numărul unic național 119, un număr de 1.876 de sesizări privind cazuri de abuz. În toate aceste cazuri, reprezentanții instituției au intervenit pentru reducerea sau eliminarea cazurilor de copii care trăiesc într-un mediu abuziv.
De asemenea, reprezentanții instituției noastre au participat la 649 de audieri ale minorilor în fața organelor de cercetare penală, în vederea respectării interesului superior al acestora. În urma participării la aceste audieri, copiii și tinerii au beneficiat de servicii de consiliere psihologică oferite de specialiștii DGASPC.
În cadrul Complexelor de Servicii din subordinea D.G.A.S.P.C. Prahova, din Băicoi și Vălenii de Munte, funcționează Centre de Zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii. Acestea au ca atribuții principale identificarea, consilierea și monitorizarea permanentă a familiilor aflate în situație de risc, prevenind astfel abuzul, neglijarea, exploatarea și violența.
Prin serviciile dezvoltate la nivelul D.G.A.S.P.C. Prahova, victimele violenței beneficiază, în funcție de nevoi, de găzduire, informare, consiliere și sprijin în vederea adaptării la o viață independentă. De asemenea, acestea au acces la oportunități de orientare și integrare profesională.
Pentru combaterea fenomenului violenței domestice, instituția noastră a colaborat cu alte autorități și organizații.
Proiectul „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță” (martie 2019 – septembrie 2023), implementat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, a continuat să ofere sprijin victimelor violenței domestice. În 2024, 39 de victime (16 adulți și 23 copii) au beneficiat de găzduire, iar 16 victime au primit consiliere psihologică.
Ziua internațională a non-violenței (2 octombrie) a fost marcată printr-o sesiune de informare la care au participat aproximativ 100 de persoane, angajați ai unei societăți comerciale din județ. Această activitate a vizat prevenirea, recunoașterea și combaterea formelor de violență, informarea despre serviciile disponibile și modul de raportare a cazurilor de violență domestică.
Prin toate aceste acțiuni, D.G.A.S.P.C. Prahova continuă să sprijine victimele violenței și să contribuie la prevenirea și combaterea acestui fenomen în comunitate.